Svíčková na smetaně

1 kg masa (svíčková, falešná svíčková, zadní hovězí, panenka, krůtí, králík)

špek nebo anglická slanina
1 ks        Machlalí
2 ks        cibule
1 ks        citrón
5 ks        jalovec
5 ks        nové koření
10 ks      celý černý pepř
3 ks        bobkový list
1 lžička  tymián
¼            másla
1 ks        smetana ke šlehání
sůl, mletý pepř, mletý zázvor, cukr

 

Maso odblaníme, omyjeme, prošpikujeme, mírně osolíme a opepříme. Vložíme do pekáče, polijeme rozpuštěným máslem a obložíme kolečky citrónu. Vlijeme zeleninovou směs Machlalí i s nálevem a uložíme do lednice. Druhý den na směsi oleje a másla prudce opečeme maso, ve výpeku osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme lžíci cukru krupice a necháme za stálého míchání zkaramelizovat, přidáme kolečka citrónu, na pánvi osmahneme. Přidáme Machlalí z pekáče, veškeré koření a krátce povaříme. Vložíme zpět k masu do pekáče, podlijeme vodou do cca ½ výšky masa a upečeme za častého přelévání vypečenou šťávou. Pak vyjmeme z omáčky maso a koření. Rozmixujeme, zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě a chvíli provaříme. Vlijeme smetanu, přecedíme, propasírujeme a dochutíme solí, cukrem, pepřem a citrónovou šťávou. Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkami.

Svíčková na smetaně