Zpět k receptům

Rozlítaný ptáček

Ingredience:
400 g hovězí maso (např. zadní kýta, roštěnec, květová špička)
4 ks cibule
2 l hovězí vývar
100 g uzená slanina
3 ks okurky Machland
1 ks párek
2 ks vařené vejce
jíška (2 lžíce másla + 2 - 3 lžíce hladké mouky)
1 lžíce sádlo
1 lžíce máslo
2 lžíce plnotučná hořčice
½ lžičky drcený kmín
lák z okurek (podle chuti)
sůl, pepř

Postup:
V hlubším hrnci necháme rozehřát sádlo spolu s máslem. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a usmažíme dozlatova, aby měla omáčka na konci krásnou barvu. Mezitím na pánvi rozehřejeme malé množství tuku a osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu. Vyjmeme a do pánve dáme maso, které zprudka osmažíme z obou stran, aby se zatáhlo. Maso lehce osolíme a vyjmeme. Zkontrolujeme hrnec a pokud už má cibule správnou barvu, přidáme hořčici, promícháme, zalijeme vývarem, včetně výpeku z pánve a vložíme maso a osmaženou slaninu. Přídáme kmín, osolíme, opepříme a dusíme do změknutí zhruba 1,5 hodiny. Z mouky a másla si připravíme jíšku. Okurky, párek nakrájíme na kostičky, přilijeme lák z okurek (podle chuti), jíšku a ještě krátce povaříme (15 - 20 minut). Nakonec přidáme nakrájené vejce a po 3 minutách odstavíme z ohně a můžeme podávat. Přílohu si můžete zvolit jakoukoliv. Výborná je omáčka s knedlíkem, těstovinami i rýží.

Použité produkty

Okurky 5-8 cm

Okurky 5-8 cm